במודיעין-מכבים-רעות עוקבים בדריכות אחר הדיווחים על מקרי לשמניה באזור. כפי שפורסם ב"כל העיר מודיעין", בחודש האחרון התגלה כי תשעה אנשים ביישוב ניל"י, הסמוך למודיעין, נדבקו בלישמניה – המכונה גם "שושנת יריחו". בשבוע שעבר דיווח משרד הבריאות על 50 חולים חדשים, מבוגרים וילדים, באזור ירושלים והשומרון – כולם מטופלים בבתי החולים הדסה בירושלים ובשיבא תל השומר. הטפיל נמצא בקרב שפני סלע והוא מועבר באופן ראשוני על עקיצת זבוב – הטפיל עלול לגרום לכיבים באיברים הפנימיים של הגוף.
- להורדת האפליקציה של כל העיר באנדרואיד
- להורדת האפליקציה של כל העיר באייפון
- נפתחה ההרשמה המוקדמת למרוץ מודיעין
בעקבות החשש מהתפשטות הלישמניה בעיריית מודיעין מכבים רעות מספרים, היום, רביעי, ל"כל העיר מודיעין": "אנחנו נמצאים בקשר צמוד עם משרד הבריאות ועם המשרד להגנת הסביבה. נכון לרגע זה אין בתחום העיר עדויות לעקיצות או לגורם אחר שמהווה סיכון. אם יהיה בכך צורך, ניערך – בהתאם להנחיית הגורמים המקצועיים". עם זאת, בעירייה קוראים לתושבים לנהוג בתשומת לב רבה לכל מקרה של עקיצה חשודה: "אם אדם סובל מעקיצה חשודה, או שהבחין בנוכחות מוגברת של שפני סלע בסביבתו – שהרי שפני הסלע ידועים כנשאים של הטפיל – עליו לדווח על כך לרשויות הבריאות, שיעבירו את הדיווח גם לעירייה".
בעירית מודיעין מדגישים כי "עד כה, רוב המקרים התרחשו בשומרון, ולא בסביבת העיר עצמה. ביום חמישי עדכנו אותנו גורמי הבריאות באופן רשמי כי לא ידוע על מקרי לישמניה בעיר, מאז לא התקבלו עדכונים נוספים".
בשבוע שעבר, לאחר גילוי הלישמניה בניל"י, קרא ראש העיר חיים ביבס, לסגן שר הבריאות, ח"כ יעקב ליצמן, לקיים דיון חירום בנושא. ביבס פנה לליצמן וביקש לבדוק כיצד ניתן לעצור את התפשטות הטפיל: לאחר ארבע שנים של ניסיונות, אנו מבקשים לשוב ולבחון את האמצעים הנדרשים לבלימת התפשטות הלישמניה", כתב ביבס. "אנו מבקשים לבחון יחד צעדים דרסטיים לבלימת ההתפשטות, לנקיטת אמצעי טיפול זמינים ונגישים לאוכלוסייה הנפגעת, ולקיום מערך הסברה לאומי לדרכי מניעה וטיפול".
הלישמניה היא למעשה מחלת עור, שנגרמת מעקיצה של זבוב החול הנושא את הטפיל בגופו. הטפיל עצמו מגיע משפני סלע, חיה שכיחה למדי באזור. יש לציין כי שפני הסלע הם חיה מוגנת ואין לפגוע בהם – אלא להתקשר למוקד 106 במקרה הצורך. העקיצה עצמה תיראה בהתחלה כעקיצה רגילה, אך לאחר כחודש היא עשויה לגדול ולהתפתח, ולהפוך לכיב. ההחלמה ממנו עשויה להימשך כשנתיים.
"זו מחלת עור הנובעת מעקיצה של זבוב החול", הסביר פרופ' דוד אנק רופא בכיר במחלקת העור בבית החולים הדסה עין כרם בשיחה עם "כל העיר מודיעין". "זבוב החול לפעמים מזוהם מטפילים, ואם הוא עוקץ בני אדם הוא מעביר אליו את הטפיל שמגיע משפני הסלע שבאים במגע עם הזבובים שמאוד אוהבים את הדם של בני האדם".
תגובות